Açıkkara 76
Açıkkara mizah dergisinin 76. sayısı okurlarıyla buluştu. Tacettin Şimşek, “Nigâr Hanım Vay” serisine “Şiir Meclisleri Doludizgin” isimli yedinci bölümle devam ediyor. Önceleri İstanbul’un semtlerinde icra edilen şiir meclisleri zamanla bütün Osmanlı topraklarına yayılır. Nigar Hanım, bu şiir meclislerine kayıtsız kalmaz. Sağlığı elverdiği sürece uzak yakın demeden toplantılara iştirak eder. Nigar Hanım’ın sağlığının bozulması ise matbuat âlemi için başlı başına bir olaydır. Kraliçemizin hafiften burnu akmayagörsün gazeteler sekiz sütuna manşet atar: Kıymetli Şairemiz Nigâr Hanım Nevazil Olmuştur. Bu haberi duyan okuyucular durur mu? Kraliçenin konağının önüne kucak kucak şifalı otlar yığılır. Gelelim Dulkadiroğlu Beyliği’nin merkezinde tertip edilen ve Nigâr Hanım’ın teşrif ettiği şiir meclisine. Devrin birçok şairi Nigâr Hanım’ı görebilmek ve kendini ona gösterilmek arzusuyla meclise davet edilmek için kırk takla atar. Nigâr Hanım, şiir okumak için gittiği Maraş’tan gönülleri fethederek döner. Hem de ne fetih…
Can düşmanı Törüd’ü madara ederek insan içine çıkamaz hâle getiren İrfani’nin başına bu defa da İt Yaşar tebelleş olur. İt Yaşar, anlattığı yalan yanlış hikâyelerle İrfani’nin koltuğunu sallamaya başlar. Küfeci İrfani, İt Yaşar’a bir ders verme zamanının geldiğini düşünerek harekete geçer. “İt Yaşar’ın Ezik Burnu” meraklılarını bekliyor.
Mehmet Pektaş, Sahibinden Komik’e (Bir Emlakçı Romanı) dokuzuncu bölümüyle devam ediyor. “Hangi Cengiz?” başlıklı yeni bölümde tabiri caizse her taşın altından Cengiz çıkıyor. Dört ayrı kişinin dört ayrı lakapla tanıdığı ve kiracı mağduru Rasim Bey’e tavsiye ettiği emlakçılar bizim Cengiz’den başkası değildir. Hikâyenin devamında Cengiz, farklı farklı lakaplarla emlak piyasasının tozunu attırırken bir de işin içine Yeliz girer. Hemen söyleyelim, Yeliz de aslında Cengiz’den başkası değildir. Bu nasıl oluyor diyenleri hikâyeyi okumaya davet ediyoruz.
Kaybettiği muhtarlık seçimi ile gönülleri kazanan Aydın Battal, bir eşek macerası ile Açıkkara sayfalarında. Eşeğini kurda kaptıran Aydın Battal, içini şiire döker. Hacı Musa Tuncer, Osmaniye yöresinin ağzıyla Unçuluk Anşa ile Bedirik Hörü’nün macerasını anlatıyor. Bu bölümde okuru bir kız isteme macerası bekliyor. Bu macera Osmaniye ağzıyla renkli bir hâl alıyor. Açıkkara’nın kadrolu mizahşoru Salman Kapanoğlu, öğretmenlik yıllarından bir anıyla dergide yer alıyor: Sihirbazlık. 40 öğrenci ile 40 dakika geçirmek başlı başına bir sihirbazlık olsa da Kapanoğlu, farklı bir numara ile öğrencilerin aklını alıyor.
Açıkkara’nın bu sayısında “Avanta Fiyat Tarifeleri” ile son dönemde peş peşe gelen zamlara ve fırsatı ganimet bilerek fahiş fiyat uygulayan uyanık işletmecilere ince göndermeler yapılıyor.
Âşık Reyhani “Paradır”, Osman Gazi Turaç “Makam Aracı”, Nurgül Kaynar Yüce “Sarı Liraları Diz Getir Damat”, M. Nihat Malkoç “Telinname”, Mustafa İmir “Sözü Söz Değil”, Kadir Köse “Yapay Bireyin İletisi”, Hızır İrfan Önder “Suzan Olur Yüreğimde Yaşlarım”, Memik Kömekçi “Kirman-ı Nefs”, Faik Kumru “Yahudi”, Mehmet Osmanoğlu “Kuleden Manzaralar”, Kadir Karaman “Perhiz” isimli şiirleriyle Açıkkara sayfalarından okura sesleniyor.
Derginin aylık olarak mail adresinize gelmesini istiyorsanız acikkaradergi@gmail.com adresine bir mail atmanız yeterli. Ayrıca derginin tüm sayıları www.acikkara.com sitesinde erişime açık.
Açıkkara Kitaplığı
Açıkkara dergisinin e-kitap olarak yayımladığı eserler www.acikkara.com adresinde erişime açık.
Tayyib Atmaca-Üçübirarada (Şiirler)
Tacettin Şimşek-Nedim Kimden Kaçıyor? (Öyküler)
Halit Yıldırım-İrfanî’nin Küfesi (Öyküler)
Mehmet Pektaş-Avanaklar Kahvesi (Öyküler)