Açıkkara 80
Açıkkara mizah dergisinin 80. sayısı çıktı. Tacettin Şimşek “Nigâr Hanım Vay” serisinin onuncu birinci bölümünde Türk şiirinin prensesi Nigâr Hanım’ın Paris macerasını anlatıyor. Ünü ülke sınırlarını aşan şairimizin Paris’i teşrifleri de ayrı bir olay. Şimşek bu olayı şu satırlarla anlatıyor:
“De Gaulle Havalimanı’na bir güneş doğdu bugün. Bakanlar bir daha baktılar; başbakanlar iki daha. Gözleri kamaştığı için güneş gözlüklerini takanlar oldu.
Paris valisi Paul Grand, makam aracını göndermişti havalimanına. Nigâr Hanım’ı alıp doğruca valilik binasına götürdüler. Kendisine şehrin altın anahtarını ve hemşehrilik beratını takdim ettiler. Cumhurbaşkanı Émile Loubet, törene kutlama telgrafı gönderdi.
Modanın şehrine bir moda ikonu düşmüştü. Nigâr Hanım, Paris’te Coco Chanel ve Nina Ricci gibi moda tasarımcılarıyla tanıştı. Onların kreasyonlarına ilham verdi.”
Paris’in bu büyük ilgisine karşılık, Nigâr Hanım şehri sevemez. Yahya Kemal’le Nigâr Hanım karşılaşması ve sonrasında yaşananlar ise edebiyat tarihimizi değiştirecek cinstendir. İnanıp inanmamak okuyucuya kalmış ama Şimşek bu konuda iddialı. Aksini ispat edeceklere “hodri meydan” diyor.
Halit Yıldırım, Açıkkara sayfalarında uzun süredir devam ettirdiği Küfeci İrfani hikâyelerine bu sayıda ara veriyor. Bu sayının hikâyesi “Görmemişin Oğlu”. ‘Kimin bu oğlan?’ derseniz, Berber Cafer’in… Berber Cafer, tam bir yağlı güreş meraklısı, vaktiyle er meydanına çıkmışlığı da var. Hâliyle pehlivan adamın pehlivan oğlu olmasını umut eder. Çengi Güllü, bir oğlu olduğunu müjdeleyince de kurbanlar keser, kazanlar kurdurur, ziyafet verir. Oğlanın adını da Kel Aliço gibi yiğit bir pehlivan olsun diyerek Yiğit Aliço koyar. Neye niyet neye kısmet diyelim ve devamını Açıkkara sayfalarına bırakalım.
Mehmet Pektaş, Sahibinden Komik’e (Bir Emlakçı Romanı) devam ediyor. “Ucundan Accık” başlığını taşıyan on ikinci bölümde Cengiz, korkulu rüyası olan Emlakçı Aysel ile nihayet karşılaşıyor. Üçkâğıtçılığın ordinaryüs profesörü olan Cengiz, allem edip kallem edip hukuk profesörünü dize getiriyor ve onu kiracısı olduğu evi boşaltmaya razı ediyor.
Hacı Musa Tuncer, Unçuluk Anşa ile Bedirik Hürü’nün hikâyesini anlatmaya devam ediyor. Osmaniye ağzıyla yazılan hikâye yöresel kültürün inceliklerini de başarıyla yansıtıyor.
Âşık Hüseyin Çırakman “Bakalım”, Erdoğan Öner Vakârî “Gelin-Kaynana Atışması”, Nurgül Kaynar Yüce “Sevgi, Saygı, Hatır Vardı, M. Nihat Malkoç “Türk’ü Seven Türkü Söyler”, Mustafa Acar “Hâl-i Pürmelâlimiz”, Süleyman Teyek “Acem Gazeli”, Kirman Rüstemli “Memleket”, Aydın Battal “Bir Rüya Gördüm”, Yemliha Gürlek “Tedbir”, Ali Parlak “Köz Kalmadı”, Murat Kahraman (Murâdî), “Devlet”, Musa Serin “Soytarı”, İhsan Nazik “Maraş’ın Otu”, Yahya Özkök “Dörtlüler”, isimli şiirleriyle; Durdu Güneş ve Mehmet Gözükara ise “Mehmed’im Durdu’m Oy isimli atışmasıyla Açıkkara sayfalarından okura sesleniyor.
Derginin aylık olarak mail adresinize gelmesini istiyorsanız acikkaradergi@gmail.com adresine bir mail atmanız yeterli. Ayrıca derginin tüm sayıları www.acikkara.com sitesinde erişime açık.
Açıkkara Kitaplığı
Açıkkara dergisinin e-kitap olarak yayımladığı eserler www.acikkara.com adresinde erişime açık.
Tayyib Atmaca-Üçübirarada (Şiirler)
Tacettin Şimşek-Nedim Kimden Kaçıyor? (Öyküler)
Halit Yıldırım-İrfanî’nin Küfesi (Öyküler)
Mehmet Pektaş-Avanaklar Kahvesi (Öyküler)