Açıkkara 85
Açıkkara mizah dergisi zengin bir içerikle yeni yayım dönemine girdi. Derginin 85. sayısında Tacettin Şimşek “Nigâr Hanım Vay” dizisine “Konakta Ramazan Mesaisi” isimli 16. bölümle devam ediyor. Yazar sözü mübarek Ramazan ayının türlü hâllerinden açıp Nigâr Hanım’ın zengin iftar sofralarına getiriyor. Nasıldır bu sofralar? Yazardan dinleyelim:
“Nigâr Hanım’ın iftar sofraları meşhurdur. Bazen Nişantaşı’ndaki konakta, bazen de Rumelihisarı’ndaki yalıda mükellef sofralar kurulur, misafirlere bol bol ikramlarda bulunulur, diş kirası ödenir. Şairleri, yazarlarıyla bütün edebiyat dünyası bu sofralarda buluşur. Sadece şairler, yazarlar mı? Hayır, tabii ki. Müzisyenler, ressamlar, heykeltıraşlar, mimarlar, tiyatrocular; dahası krallar, kraliçeler, cumhurreisleri, başvekiller, büyükelçiler, konsoloslar da Nigâr Hanım’ın iftar sofralarının müdavimleri arasındadır. Davet günü aşçılar, hizmetçiler fazla mesai yapar, mesai ücretlerini de fazla fazla alırlar. İftar sonrası yemek duasında “Allah’ım biz yedik doyduk, olmayanlara da ver!” gibi Yaradan’a Rezzak sıfatını hatırlatma yönünde bir cümle kurulmaz. “Allah’ım bize nimet verdin olmayanlarla paylaşalım diye. Onların ekmeğimizde, suyumuzda hakkı var. Bize paylaşma duygusu ver, cömertlik ihsan et!” diye dua edilir.”
İlk sahur öncesi Nigâr Hanım’ın konağının önüne bir davulcunun gelmesiyle işin rengi değişir. Nigâr Hanım, kapısının önünde söylenecek manilerin aruz ölçüsüyle olmasını arzu eder. Nigâr Hanım’ın isteğini geri çevirmek kimin ne haddine! Davulcu aruzlu manileri söylemeye söyleyecektir ama manileri Nigâr Hanım yazarsa.
Halit Yıldırım, yeni yayım dönemiyle birlikte yeni bir diziye başlıyor: Bak Şu Muskanın Yaptığına. Olaylar Medyum Âdem Durugören Astroloji Merkezi’nde başlar. Âdem Durugören’in sekreteri Mine temizliği yaptıktan sonra bir ucu müşterileri bekledikleri alanda diğer ucu seansların yapıldığı odada bulunan mikrofon ve kayıt cihazlarını kontrol eder, uzaktan görülmediğine emin olur. Son hazırlıklar da tamamlandıktan sonra kapı zilinin çalmasıyla macera başlar.
Emniyet camiasında adı efsane olan, en baba emniyet müdürü olarak tanınan Feyzullah Arslan, Açıkkara sayfalarında okurla buluşmaya devam ediyor. Bir karakol düşünün karakoldaki 26 polisin tamamının ismi Ramazan. Bu karakola bayrama yakın 6 tane de Bayram isimli polis atanınca karakol ismiyle müsemma hâle gelir.
Mehmet Pektaş, Sahibinden Komik’e (Bir Emlakçı Romanı), “Mutlu Son” ile nokta koyuyor. Taylan yüzünden hastanelik olan Cengiz, Taylan’ı da hastanelik ediyor. Taburcu olduktan sonra rakibi Aysel’i devre dışı bırakmak için sinsi bir plan yapıyor. Aysel, Cengiz tarafından üstüne salınan gizli hayran ile yalnız geçen yılların duygusal boşluğunu doldururken Cengiz de cebini doldurmaya başlıyor. İşler tıkır tıkır işlerken Aysel’e gizli hayran olarak sunulacak koca adayı bir türlü bulunamıyor. Cengiz hayati bir kararla Aysel’in karşına bizzat çıkarak gizli hayranın kendisi olduğunu itiraf ediyor. Sonrasında yaşananlar ise evlere şenlik. Mehmet Pektaş, Halit Yıldırım ve Açıkkara medya patronu Tayyib Atmaca’yı hikâyenin içerisinde buluyoruz. Neyse ki seri kazasız belasız mutlu bir sonla bitiyor.
Feyyaz Sağlam’ın kedisi Gölge 17 Şubat Dünya Kediler Günü’nde dile geliyor. Bu özel günde ilgi bekleyen Gölge uzun bir uyku çekmek isteyen sahibinin uykusunu burnundan getiriyor. Kedi karşısında pes eden Sağlam onun isteklerini yerine getiriyor, yakında kendisinin pabucunun dama atılacağını da söyleyerek.
Salman Kapanoğlu bu defa futbola dair bir anısıyla Açıkkara sayfalarını şenlendiriyor. Kapanoğlu mizahtaki ustalığını yeşil sahalara taşıyabilecek mi? Karar okuyucunun.
Bosnalı Sabit “Ramazaniyye”, Cemâl Divani “Z Kuşağı”, Aslan Avşarbey “Bir Dolandırıcılık Hikâyesi”, Nurgül Kaynar Yüce “Düvel Baba”, Hızır İrfan Önder “Doktora Gerek Yok”, Mehmet Osmanoğlu “Ters Şerit”, Fazıl Özden “Bertaraf Oldum”, Memik Kömekçi “Şair Değilmiş”, Murat Kahraman “Mânâlar”, Ali Armut “Kendini Doğacı Sananlara”, Kadir Köse “Toplumun Mikropları”, Mustafa İmir “İsimsiz Alıntı Yazı Müzmini”, M. Nihat Malkoç “Gazze Vatan, Emlak Değil” isimli şiirleriyle Açıkkara sayfalarından okura sesleniyor.
Derginin aylık olarak mail adresinize gelmesini istiyorsanız acikkaradergi@gmail.com adresine bir mail atmanız yeterli. Ayrıca derginin tüm sayıları www.acikkara.com sitesinde erişime açık.