YARPUZ -8

*Takdim Yazısı

Türklerin Bozkır kültürü yaşadığı dönemlerde şiirde seviye faklılığı yoktu. Yaşam tarzı buna izin vermiyordu. Yaşamın kucağına düşen her birey doğa ile iç içe ve at sırtında geçen bir ömürle yüz yüze kalıyordu. Dolayısıyla “şiir yazma” diye de bir oluşum söz konusu değildi. Şiir söylenirdi. Şiir söyleyen kişilerin üstün güçleri olduğuna inanılırdı. Uygurların yerleşik düzeni uygar kültür kıvılcımını oluşturdu. İslam kültürü ile beraberinde halk ile yönetilenler arasında kültürel düzey farklılığı şiiri iki ana kola ayırdı.

Din dışı konularda ilk şiirleri yazan Hoca Dehhanî’den itibaren tekâmüle giren Türk şiiri, iki ana koldan ilerlemeye başladı. 15.yy’a gelindiğinde bu iki şiir anlayışı, dilin yalınlığı, hayal gücündeki eksen kayması ve ölçü ile gelen biçimsel farklılık nedeniyle keskin çizgilerle birbirinden ayrılırken halk şiirindeki dilin herkesçe rahatlıkla anlaşılabiliyor olması onu avam olarak nitelendirilmeye itti. Retoriği alışılmamış bağdaştırmalar üzerine bina eden şairler, hece ölçüsüyle ve halkın diliyle yazanlara tepeden bakmaya başlaması yeni değildir. Bu haksız bakışta göz ardı edilen ince nokta şudur: Hangi anlayışla yazılırsa yazılsın halk şiiri; her şiiri besleyen ana damardır. “Lambada titreyen alev üşüyor” dizesi, ne yüzyıllarca hüküm süren divan şiirinin ne imge imparatorluğu İkinci Yeni’nin ne de dize işçiliğini her şeyin üstünde tutan öz şiir anlayışının dizesidir.

Şiir, şiirdir. Hangi çizgide olursa olsun avam veya havas olarak değerlendirilmesi doğru değildir.

*  *  *

Sekizinci sayıya Hilmi Yavuz ile başladık, Haşim Kalender ile bitirdik. Mehmet Binboğa’nın anısını, Harun Çitil ve Mehmet Gözükara’nın öykülerini iştahlı bir merakla okuyacağınızı umuyoruz. Nilüfer Uçar, Serhat Akdeniz, Muhammet Baran Aslan, Yaşar Özden, Hüseyin Kocaispir, Eyüp Ekinci, Şakir Məhbusi ve Orhan Bahadırsoy Yarpuz’un kokusunu ilk kez soluyan şairler… Orxan Bahadırsoy’un şiirini Meh-Met çevirdi.

*  *  *

Bu sayıda Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin A ve B ünitelerini kapak yaptık. Bu fotoğraf santralleri helikopterden gören tek fotoğraf olma özelliği gösteriyor.

*  *  *

Yeni sayılarda buluşmak ümidi ile …

 

Yarpuz Edebiyat Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram