Hemen belirteyim ki; halkıyla bütünleşmenin ve bundan ötürü hüsnü kabul görmenin en bariz göstergesiydi Samsun’un Vezirköprü Belediye başkanı İbrahim Sadık Edis Bey’de gördüklerimiz. Kadirşinastı ve alicenaptı doğrusu. Buradan şair ve yazarların memnuniyet içeren şükranlarını sunuyorum kendilerine.
Girizgâhı müteveccihen sadede gelecek olursam, söze sanatın şahikası şiirle başlamak istiyorum.
Eğer toplumun yaşantısında şiirin bestelenmiş hâli; şarkı, türkü gibi müzikal/ enstrümantal nağmeler olmasa, insanların deşarj olması söz konusu değildir.
Onun içindir ki, Anadolu insanı tarlada/ tapanda, gurbette, inşaatta, atölyede çalışırken bile; ıslık eşliğinde mutlaka bir ezgi tutuşturur diline ve bir şiir yerleştirir belleğine.
İster mahzun, ister sevinçli kulvarda bulunsun fark etmez, bu onun vazgeçilmez tabii ruh formasyonudur.
İşte, bunun en biçimlendirici ustası da, evvelemirde şairler ve ozanlardır. Diğer bir ifadeyle kendisini söz konusu şiir sanatına hasredenlerdir.
Bu cümleden neşet, şiirle anılan ve adeta şiirle özdeşlik arz eden, Samsun’un Vezirköprü ilçesinde şairler; “şiir” adlı güvercinler uçurdular, doğa harikası vezirler diyarının berrak semalarında.
Bazen Şahinkaya kanyonunda pervazlandı şiir güvercinleri, bazen Kunduz Ormanlarında… Bazen Vezirsuyu Tabiat parkında kanat çırptılar, bazen bedestenin tarihi çatısında…
Bazen de, ilçenin girişinde simgesel konumda şekillenen semaverdeki demli çaya aroma damıttılar, söz ustaları.
Kimler yoktu ki, etkileyici etkinlikte…
Katılımcıların isimlerini, saymadan geçiştirmenin saygısızlığına inanarak, tek tek sayıyorum harmanlayarak.
Ankara’dan TBMM’de görevli Vezirköprülü şair Aydın Yüksel, Hiciv şairi Kadir Orakçı, şair ve sanatçı Nevzat Taşkıran, şair Dursun Ali Sağlam; Sakarya’dan, Samsunlu şair Ayhan Akgül, sanatçı Aysel Öksüz, Maral Akgül.
Yine ilçenin renkli simalarından Âşık Rasim Genç, sanatçı Reşat Gümüş, sanatçı Mümin Üstün, şair Hatice Tarkan Doğanay, eğitimci-şair Mehpare Gökçe, eğitimci- şair Fatih Teker, şair Mehmet Ali Var.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden şair Şeniz Akşahinler, Yalova’dan Sunucu ve yorumcu Ersin Hoşgeniş, Balıkesir’den şair ve yorumcu Serkan Uçar; Kayseri’den radyo programcısı şair Halit Belgeli, Kahramanmaraş’tan gazeteci-şair Ahmet Süreyya Durna, Nevşehir’den “Peri kızı” mahlaslı Ayşe Paslanmaz, Niğde’den şair ve ozan Ekrem Gül, Konya’dan şair Nuriz Gökmenoğlu, Haymana’dan yorumcu Hayali, Ankara’dan şair Canan Örenlioğlu, Manisa’dan şair ve yorumcu Ahmet Ormancı, Amasya’dan şair-yazar Mehmet Tozlu, İstanbul’dan şair Birgün Tekin, Sakarya’dan şair ve yorumcu Ersin Çetin Yılmaz, Ankara’dan özgün müzik sanatçısı Metin Yılmaz Poyraz, sanatçı Berk Örenlioğlu ve neyzen Murat Dinçer.
Özellikle Vezirköprü’de bir şiir şöleninin icrası yönünde gayret gösteren şair dostum Aydın Yüksel ve ekip arkadaşları; ülkemizi kasıp kavuran pandemi ve daha sonra deprem gailesiyle bu projelerini uzun zamandır askıya almışlardı.
Sağ olsunlar şiir ve sanata duyarlı Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis’in de ivme kazandırmasıyla iki gün süren böyle bir etkinlik gerçekleştirildi.
Netice itibariyle ilgi ve alaka güzeldi. Zamanlama güzeldi. Çarşı ve pazarlarda günü afişe eden görsel çalışmalar güzeldi. Disiplin ve yoğunlaşma güzeldi. Tarihi mekânlar güzeldi. Kanyon turu güzeldi. En dikkat çeken husus ise, dostluk ve kaynaşma güzeldi.
Her hâlükârda güzelliklerin sarmalında ve şiir tadında tezahür eden bir etkinlikti velhasıl.
Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Aynı ve benzerî platformlarda tekraren buluşmak üzere…
*
30.08.2023
Ahmet Süreyya DURNA