OTUZ SEKİZİNCİ YARPUZ

Çocuklar için neşe ve kahkaha yumağı, yoksullar için geçim sıkıntısının yüzlerdeki solukluğu, varlıklılar için beyaz bir eğlencedir kar. Zihnimize yer etmiş bu ardıllara bir yenisi daha eklendi: Kar demek, lapa lapa demek; kar demek, sarsıntı demek; çatırdayan kolanlar, yıkılan binalar demek; tir tir titreyen çocuklar demek, sıcak yuvaların buz tutması demek. Kar demek, iyiliğin ve insanlığın rengi demek. Türkiye’nin tek vücut olması demek.

Şimdilerde bereket ne zaman gelecek diye gözlerimiz gökyüzünde kilitlenmiş. Bir taraftan da içimizi donduran, her birimizi bir başka şehre savuran sarsıntı ateşinin sıcaklığı sarmış etrafımızı. Yağsın mı kar yağmasın mı dilemması…

İki yıl önce, Yarpuz’un 37. sayısında ara vermiştik. Tekrar dönecektik ama olmadı. Verdiğimiz ara uzun sürdü, biliyoruz. Daha önceki girişimlerimiz hep sözde kaldı. “Tam iki yıl dolsun, öyle başlayalım.” diyorduk ki fiziki açıdan on bir ili, ruhen seksen beş milyonu sarsan depremin birinci yıl dönümünden dolayı çıkışımızı erkene aldık. Yeniden dönüşün ilk sayısını depreme ayırmayı kendimize bir borç bildik. Çünkü yazıp çizen için bu durum, toplumsal bir sorumluluktur. Bir de Halil Demir’in derginin tekrar çıkması için gösterdiği olağanüstü gayret eklenince deprem bölgesindeki zamanın sesini kayıt altına almak bizim için elzem bir hâl aldı.

Bu sayımızda Necdet Ekici’nin hikâyesi, yaşantı eksenimizi yeniden gözden geçirmemizde bizlere ışık tutacak. Vedat Ali Kızıltepe hikâyesinde bir babanın yavrusunu toprağa verişinin duygu yükünü bırakacak omuzlarımıza. Mehmet Gören, asrın felaketini gün gün yeniden yaşatacak. Mehmet Şirin Aydemir, deprem anını veren bir diğer hikâyeci. Nurullah Kılınç, depremden iki ay sonra Maraş’a, evine dönüşteki duyguyu yoğurmuş hikâyesinde. Sadiye Esma Karabulut, asrın felaketini küçürek hikâyesine sıkıştırmış. Hasan Songür’ün yine hayatın içinden kısa kısa denemeleri var.  Yasin Mortaş, Mehmet Osmanoğlu, Haşim Kalender, Kazım Gök, Mehmet Mortaş, Hanifi Yılmaz, İlker Gülbahar, Mustafa Işık, M.Nihat Malkoç, Ayşe Arslan, Gülçin Yağmur Akbulut, Ayşegül Aksu, Salih Sezen, Azade Turap, Sezai Çiçek, Selim Erdoğan, Kadir Köse, İlknur İşcan Kaya, Fatma Nişancı 38.sayının şairleri.

Yeni sayılarda buluşmak dileğiyle yeniden merhaba…

*

                                                                                                                                        Yarpuz Edebiyat Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram